Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Ο Βελονισμός στην πράξη Πατήστε πάνω στην εικόνα και δείτε το βιβλίο «Ο Βελονισμός στην πράξη»

 

ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Βελονισμός λέγεται η ιατρική πράξη, η οποία εκτελείται με την ειδική και ανώδυνη εισαγωγή λεπτότατων βελονών σε προκαθορισμένα σημεία του δέρματος, με στόχο τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Ο βελονισμός δεν είναι επώδυνη πράξη.

Οι βελόνες είναι ανθεκτικές, λεπτές σαν τρίχες και φυσικά είναι μίας χρήσεως. Ο χρόνος παραμονής των βελονών στα σημεία βελονισμού είναι είκοσι μέχρι τριάντα λεπτά της ώρας. Αυτός διαφέρει από πάθηση σε πάθηση και από ασθενή σε ασθενή. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε αναπαυτική κλίνη και αισθάνεται άνετα. Πολλοί μάλιστα χαλαρώνουν τόσο, ώστε κοιμούνται. Τότε μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο παραμονής των βελονών, άλλα 10 – 15 λεπτά της ώρας. Βέβαια η λειτουργική δράση του βελονισμού είναι ανεξάρτητη από τη χαλάρωση ή όχι του αρρώστου. Όταν και όποτε κάνετε βελονισμό, θα ξέρετε ότι ο χρόνος παραμονής σας στο πρότυπο κέντρο μας είναι λιγότερο από μία ώρα και η απόδειξη που σας δίνουμε είναι ιατρική και γι’ αυτό μπαίνει στη φορολογική σας δήλωση.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Ο βελονισμός πρωτοεμφανίστηκε στη Κίνα τουλάχιστον πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιείται μάλιστα σήμερα στα πλαίσια της ιατρικής φυσικών μεθόδων θεραπείας.

3Η βελονοθεραπεία ως εμπειρία και ως εφαρμοσμένη θεραπευτική μέθοδος έφτασε στην Ευρώπη μαζί με το μετάξι, την πυξίδα, την τυπογραφική τέχνη και την πυρίτιδα, πολλούς αιώνες πριν γεννηθούμε εμείς. Όμως τότε δεν ήταν κατάλληλο το έδαφος για την εξάπλωση της αποτελεσματικής αυτής θεραπευτικής μεθόδου.
Υπάρχει όμως και κάτι παράδοξο. Πριν 35 χρόνια βρέθηκε στους παγετώνες των Άλπεων, στο έδαφος της Αυστρίας ένα πτώμα ανδρός που ζούσε πριν 5.000 χρόνια. Πάνω σ’ αυτό ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι με έκπληξη, ότι του είχε εφαρμοσθεί βελονισμός στη ράχη με οξυκόρυφες βελόνες, αλλά από πέτρα! Απλά στην Ευρώπη δεν είχε συνέχεια, όπως στην Κίνα.
Το 1995 ο καθηγητής της ιστορίας της ιατρικής στο πανεπιστήμιο των Αθηνών κύριος Πουρναρόπουλος έκανε μία εισήγηση, όπου υποστήριξε, ότι ο μυθικός Ηρακλής τραυματίστηκε σε ένα άθλο του στο ύψος της Τραπεζούντας 1700 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 1100 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη, πόλεις που τότε δεν υπήρχαν. Μετά τον τραυματισμό του έφυγε για τη λίμνη της Ακίδος, ακόμα πιο ανατολικά για να υποβληθεί σε βελονισμό!
 
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο βελονισμός μπήκε πολύ νωρίς σε επιστημονική βάση. Σύμφωνα με αρχαιολογικές εκτιμήσεις, το αρχαίο και κλασικό σύγγραμμα βελονισμού και εσωτερικής ιατρικής του Κίτρινου Αυτοκράτορα, γνωστό σαν “HUANG DI NEI CHING” γράφτηκε πριν 22 αιώνες. Η διαχρονικότητα, η συνέχεια και η αποτελεσματικότητα κάνουν τη μέθοδο θεραπείας με βελονισμό αξιοθαύμαστη.
 
Στον εικοστό αιώνα υπήρξε ραγδαία διάδοση του βελονισμού. Το 1949 ο Μάο Τσε Τουγκ έγινε ισχυρός άνδρας της Κίνας, επειδή στο δρόμο για την εξουσία χρησιμοποίησε και το βελονισμό. Δηλαδή υποχρέωνε τους στρατιώτες του σε καθημερινό βελονισμό, κυρίως ενός σημείου πιο κάτω από το γόνατο(Σ36), για να ανταποκριθούν στις αναγκαίες εξαντλητικές πορείες μέσα στην αχανή χώρα.
Όμως την ίδια εποχή στην Ευρώπη, παράλληλα με την ανασυγκρότηση των κρατών μετά τη λαίλαπα του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, πρωτοεμφανίζονται επιστημονικές εταιρείες βελονισμού, κυρίως στη Δ. Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία.
 
Στις άλλες χώρες καθυστέρησε κάπως η επιστημονική συγκρότηση του βελονισμού. Μόλις το 1968 ιδρύουν Σύλλογο Βελονισμού οι Ιταλοί ιατροί και το 1972 οι Φιλανδοί. Όμως το 1973 είναι η χρυσή χρονιά του βελονισμού. Πρόκειται για τη χρονιά που η εσωστρεφής και κομμουνιστική Κίνα ανοίγει τις πύλες της στη δύση, με το ταξίδι του Νίξον στο Πεκίνο.
 
Έτσι διαδίδεται ο βελονισμός στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Τότε αναγκάζονται οι Σοβιετικοί κυρίως οι Ρώσοι να ασχοληθούν σοβαρά με το βελονισμό, για να μη χάσουν το τρένο. Το 1975 ο Ρώσος καθηγητής Γοϊδέγκο ιδρύει μεγάλη κρατική κλινική στη Μόσχα, όπου εκπαιδεύει σεβαστό αριθμό γιατρών στα μυστικά του βελονισμού. Οι γιατροί αυτοί στέλνονται στη συνέχεια στα πέρατα της αχανούς χώρας με στόχο τη δημιουργία νέων «φυτωρίων».
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι ήταν φυσικό να εξαπλωθεί ο βελονισμός στη δυτική και ανατολική Ευρώπη. Από τότε λοιπόν εφαρμόζεται σε δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικά ιατρεία και σε εκατοντάδες νοσοκομεία. Στην Αυστρία μάλιστα, αυτή τη μικρή ορεινή και πανέμορφη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, ο βελονισμός αποτελεί παράδοση και σήμερα γίνεται ήδη αποδεκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια εποχή, Έλληνες γιατροί, που βλέπουν μπροστά, ενδιαφέρονται για το βελονισμό και βρίσκουν δρόμους πρόσβασης. Δημιουργούνται στην Ελλάδα επιστημονικές εταιρείες βελονισμού και γίνονται αργά, αλλά σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στις 21.02.1980 το Υπουργείο Υγείας με αριθμό πρωτοκόλλου 547/1191, που ισχύει μέχρι σήμερα, αποφάσισε τα εξής:

«Η εφαρμογή του βελονισμού θα γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς εκπαιδευμένους στο βελονισμό και όχι από μη γιατρούς, οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα υγείας και αν κάνουν».

Σήμερα στην Ελλάδα, γύρω στους 1500 γιατρούς ασκούν το βελονισμό ως ιατρική πράξη. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα γνωρίζει τόσο επιτυχία στη χώρα μας και εμφανίζεται πλέον τόσο συχνά στα τηλεοπτικά μέσα. Άλλωστε τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ραγδαία πλέον εξάπλωσή του, αφού η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναγνωρίζει και προωθεί τη μέθοδο του βελονισμού και το ίδιο κάνει φυσικά και η Ενωμένη Ευρώπη.