ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΣΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ;

Πρώτη Κατηγορία

Κατηγορία επώδυνων καταστάσεων

Όλες οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων του σώματος αντιμετωπίζονται με επιτυχία με τη θεραπευτική μέθοδο του βελονισμού. Εξαιρούνται οι κακοήθεις καταστάσεις και εκείνες οι περιπτώσεις που χρειάζονται άμεση χειρουργική επέμβαση. Όλες οι άλλες περιπτώσεις, όπου σαν θεραπευτική αγωγή προτείνονται φάρμακα και φυσιοθεραπεία, αντιμετωπίζονται με επιτυχία με βελονισμό.

Μάλιστα ο βελονισμός συνδυάζεται θαυμάσια με οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική αγωγή. Ο βελονισμός δεν είναι ομοιοπαθητική. Υπάρχει συνέργια μεταξύ βελονισμού και φαρμάκων, όπως και φυσιοθεραπείας. Ακριβώς όπως υπάρχει συνέργεια, όταν παράλληλα με το βελονισμό ο ασθενής υποβάλλεται σε αποτοξινωτική δίαιτα. Άλλωστε εμείς, στο Ιατρικό μας Κέντρο, συνδυάζουμε τη βελονοθεραπεία πολλές φορές και με άλλες μεθόδους, όπως π.χ με ένα θεραπευτικό πρόγραμμα ακτίνων φωτός λέιζερ.

Με τη μέθοδο μας έχουμε ικανοποιητικά, μέχρι θαυμαστά αποτελέσματα στο αυχενικό σύνδρομο, την οσφυοϊσχιαλγία, δύο παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Το ίδιο καλά αποτελέσματα έχουμε και στους ριζιτικούς πόνους της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και τη μεσοπλεύριο νευραλγία. Σπάνια έχουμε αποτυχίες.

Ικανοποιητικά θεωρούνται και τα αποτελέσματα σε νευραλγία τριδύμου και σε πρόσφατη πάρεση προσωπικού νεύρου. Πολλά περιστατικά νευραλγίας τριδύμου και των τριών κλάδων, καταλήγουν στο βελονισμό, όταν επί μακρό χρονικό διάστημα δεν αντιμετωπίζεται η περίπτωσή τους με άλλες ιατρικές μεθόδους. Άλλωστε αυτό συμβαίνει και με άλλες παθολογικές καταστάσεις που παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα αθεράπευτες. Όσοι έχουν χρόνιες ημικρανίες και κεφαλαλγίες διαφόρων τύπων, είναι αδιανόητο να μην έχουν δοκιμάσει μέχρι σήμερα τη θεραπευτική ικανότητα του βελονισμού, γιατί σε ποσοστό 95% θα γίνουν καλά. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αιτία είναι ένας κακοήθης όγκος.

Επίσης γίνεται βελονισμός σε ψύξεις, οι οποίες καταταλαιπωρούν τους ανθρώπους, για μακρύ χρονικό διάστημα και κάνουν δύσκολη τη ζωή, όπως και στη βασανιστική ρευματοειδή πολυαρθρίτιδα, καθώς και την ψωριασική αρθρίτιδα με τη συνέχιση ή ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής στην οποία συνήθως υποβάλλεται ο άρρωστος. Άτομα που πάσχουν από αγγυλωτική σπονδυλίτιδα ( Morbus Bechterew ) πρέπει να υποβάλλονται σε βελονισμό κατά αραιά χρονικά διαστήματα, μετά από μία βασική σειρά. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που ο βελονισμός παίζει πρωτεύοντα ρόλο και τα αποτελέσματα είναι συνήθως λίαν ικανοποιητικά.

Ο ασθενής που προσέρχεται με παραμορφωτική αρθρίτιδα και με ελάττωση της κινητικότητας των δακτύλων συνήθως λύνει το πρόβλημα του. Φυσικά γίνεται βελονισμός και σε όλες τις μεγάλες αρθρώσεις όταν πάσχουν, είτε αφορά τους ώμους, είτε τα γόνατα. Βέβαια ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος θεωρείται από μας αναγκαίος, όπως και η συνεργασία με τους ορθοπαιδικούς.

Με εκπληκτική επιτυχία στο βελονισμό και τα λέιζερ, ανταποκρίνονται οι τραυματικές καταστάσεις, των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων των αθλητών. Ο χρόνος ίασης ελαχιστοποιείται. Μία έως τέσσερις θεραπείες αρκούν. Έχουμε την πείρα και το παράδειγμα από την γρήγορη αποθεραπεία μεγάλων ονομάτων του αθλητισμού.


 

Δεύτερη Κατηγορία

Κατηγορία ψυχικής σφαίρας

Το άγχος είναι σήμερα η αιχμή του δόρατος των ψυχικών και νευροφυτικών διαταραχών σε πλατιές μάζες του κοινωνικού συνόλου. Δεν αναφέρομαι βέβαια στους ψυχοπαθείς των ψυχιατρικών κλινικών, αλλά στο φυσιολογικό πληθυσμό.

Το άγχος περιορίζεται με τη μέθοδο του βελονισμού, η οποία θεωρείται αυθεντική μέθοδος. Επίσης με μεγάλη επιτυχία αντιμετωπίζεται ο υστερικός κόμβος, η εξωγενής μελαγχολία, οι διάφορες φοβίες, ανασφάλειες και ο πανικός.

Ακόμα αντιμετωπίζονται οι ψυχοσωματικές ασθένειες όπως η σπαστική κολίτιδα, το έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου (μπορεί ο ασθενής να παρακολουθείται και από γαστρεντερολόγο), η αντιδραστική ουροδόχος κύστη, οι αϋπνίες και πολλές άλλες διαταραχές. Αξίζει τον κόπο όλοι αυτοί που υποφέρουν από τα παραπάνω, να δοκιμάσουν το βελονισμό. Θα εκπλαγούν από τα αποτελέσματα.


 

Τρίτη Κατηγορία

Κατηγορία διαφόρων παθήσεων ή έξεων

Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, λέει το Υπουργείο Υγείας. Στην πραγματικότητα σκοτώνει, αργά αλλά σταθερά. Όταν είναι κανείς είκοσι χρονών, δε σκέφτεται το θάνατο. Όμως από τα 35 μέχρι τα 75 το κάπνισμα θερίζει ζωές. Ρωτήστε όποιον θέλετε, που ξεπέρασε αυτές τις ηλικίες και στέκεται στα πόδια του, αν θέλει να παραδώσει το σώμα του στη γη. Όσοι λοιπόν αποφάσισαν να κόψουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος, αλλά δεν μπορούν, ας προστρέξουν για βελονισμό. Από αυτούς οι 75-85 θα το σταματήσουν και μόνο λίγοι θα το συνεχίσουν σε κάθε 100 άτομα που θα προσέλθουν. Με καλή επιτυχία αντιμετωπίζεται και ο αλκοολισμός. Σε εκείνους που θέλουν να κόψουν την κακή έξη, αλλά δεν μπορούν από μόνοι τους, τώρα με το βελονισμό, τα ποσοστά επτυχίας σκαρφαλώνουν στο 95%.

Η παραρινοκολπίτιδα, δηλαδή η ιγμορίτιδα, η μετωπιαία κολπίτιδα κλπ αντιμετωπίζονται με μεγάλη συνήθως επιτυχία. Ιδιαίτερα όταν αποτύχουν τα φάρμακα, τότε δεν υπάρχουν άλλες σωτήριες λύσεις παρά μόνο ο βελονισμός. Απόλυτος ένδειξη βελονισμού υφίσταται σε υποτροπιάζουσα παραρινοκολπίτιδα, και τα αποτελέσματα είναι καλά. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι δύσκολη νοσηρή κατάσταση και αρκετές φορές λύνεται το πρόβλημα με το βελονισμό ή τουλάχιστον ελαχιστοποιείται.

Ο βελονισμός είναι επίσης μία ικανοποιητική θεραπευτική μέθοδος για το άσθμα, την πάθηση με τις τρομερά δύσκολες καταστάσεις. Το 82% των ασθενών ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπευτική αγωγή τους. Δεν αναλαμβάνουμε μόνο τους ασθματικούς ασθενείς που έκαναν κατάχρηση κορτιζόνης, και έφτασαν σε σημείο να μπλοκάρουν την ενδογενή παραγωγή κορτιζόνης στα επινεφρίδια. Γιατί όπως και αλλού τονίσαμε, η επιτυχία του βελονισμού οφείλεται στη δυνατότητα να κάνει τον οργανισμό να επαναλειτουργήσει φυσιολογικά, με την παραγωγή, την απέκκριση και την αποικοδόμηση αναγκαίων για τη ζωή φυσικών ουσιών του σώματος, στις απαραίτητες μικροποσότητες. Για παράδειγμα το σημείο Ν3 χρησιμοποιείται για την ενδογενή παραγωγή κορτιζόνης ( σημείο επινεφριδίων ).

Οι δερματικές παθήσεις με ψυχικό υπόστρωμα, όπως η τριχόπτωση, η ψωρίαση, το έκζεμα και άλλα περιλαμβάνονται στις ενδείξεις μας. Και εδώ χρησιμοποιούμε συνδυαστικά και λέιζερ. Τα αποτελέσματα δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι πάντοτε ικανοποιητικά, αλλά αρκετές φορές είναι άριστα. Όμως για να φτάσει κανείς σε άριστα αποτελέσματα, πρέπει να μελετήσει όλες τις παραμέτρους, ψυχογενείς, εργασιακές, τροφικές κτλ. Στην ψωρίαση προτείνουμε παράλληλα και αυστηρή αποτοξινωτική δίαιτα.

Τέλος εδώ θα έπρεπε να αναφέρουμε τις εμβοές των αυτιών, ένα δύσκολο σύμπτωμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με βελονισμό, λέιζερ και σύγχρονη χορήγηση αγγειορυθμιστικών φαρμακευτικών ουσιών. Όλα αυτά αφού προηγηθεί ΩΡΛ εξέταση.

Σίγουρα αντιμετωπίζουμε περισσότερες παθήσεις από αυτές που εδώ αναφέραμε. Όμως αυτές δίνουν το περίγραμμα. Γενικά εκείνο που πρέπει να αποτυπώσει κανείς στη μνήμη του είναι ότι ο βελονισμός μπήκε στη ζωή μας και δεν αποτελεί ξένο σώμα προς την άλλη ιατρική, αλλά αντίθετα αποτελεί συμφιλιωτική μέθοδο θεραπείας. Λύνει λοιπόν πολλά προβλήματα και μπορεί να συνδυαστεί με φάρμακα ή άλλες θεραπείες απρόσκοπτα, αν βέβαια χρειαστεί.

Άλλωστε στη δύση, ο βελονισμός εφαρμόζεται από γιατρούς της ορθόδοξης ιατρικής, που έχουν ευρύ πνεύμα και ξέρουν να συνεργάζονται με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Τέλος πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στο βελονισμό προσέρχονται κυρίως συνάνθρωποί μας με δυσεπίλυτα ή άλυτα προβλήματα. Άρα εμείς οι γιατροί εφαρμογής βελονισμού είμαστε λίαν χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο. Να θυμάστε μετά τη διάγνωση της δυτικής ιατρικής ακολουθεί η θεραπεία, η οποία είναι κυρίως αιτιολογική.

 


 

Τέταρτη Κατηγορία

Αισθητικής και υγείας

Με τον βελονισμό αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παχυσαρκία,το τοπικό αδυνάτισμα,η κυτταρίτιδα,οι ρυτίδες και η χαλάρωση του προσώπου. Στις τελευταίες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα ιοντοφόριση κολλαγόνου και SOFT LASER για περαιτέρω διέγερση των ινοβλαστών του δέρματος. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη δεν είναι σε ενέσιμη μορφή, αλλά αντίθετα γίνεται μόνο επάλειψη στο δέρμα, πριν την ιοντοφόρτιση. Μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί η ενυδατική κρέμα της ασθενούς. Με απλά λόγια αφυπνίζουμε τον οργανισμό ώστε να κινητοποιήσει τους αντιγηραντικούς μηχανισμούς. Ακόμα αντιμετωπίζεται και η ακμή με βελονισμό αλλά και με ψυχρά και θερμά λέιζερ.